(Du er ikke pålogget) 
 

Program for folkehelsearbeid i kommuner

Program for folkehelsearbeid i kommunene er en satsning for å utvikle kommunenes arbeid med å fremme befolkningens helse og livskvalitet. Det utlyses midler til utprøving av metoder og tiltak i kommunene, innenfor områdene psykisk helse og livskvalitet og rusforebyggende arbeid.

Kommunene må inngå formelle samarbeid med fylkeskommunen om tiltaksutviklingen, avtaler inngås ved tildeling av midler. Ulike tiltak som kan fremme barn og unges helse og livskvalitet er aktuelle. For barn og unge er tiltaksområder som familie, nærmiljø, barnehage og skole spesielt viktige. Tiltakene skal nå brede grupper av barn og unge (universelle tiltak). Alle tiltak og metoder som utvikles/utprøves innen rammen av tilskuddsordningen skal evalueres.

Hovedmål for programmet i Buskerud er;.

Barn og unge i Buskerud skal oppleve mestring, trivsel og god helse i hele oppveksten. I tillegg til opplæringsarenaene barnehage og skole, skal trygge og gode møteplasser og arenaer for barn og unge danne grunnlag for dette.

Delmål for programmet: 

1.      Flere regioner har utviklet og tatt i bruk rusforebyggende tiltak eller andre tiltak som har som mål å fremme barn og unges psykiske helse.

 

2.      Det er et sterkere og mer systematisert tverrfaglig samarbeid mellom Folkehelse og andre sektorer i kommunene i Buskerud.

 

3.      Det er et sterkere og mer systematisert samarbeid mellom opplæringsinstitusjoner, frivillige organisasjoner, akademia og andre etater i Buskerud og andre regioner det er naturlig å samarbeide med.

 

4.      Kommunene i Buskerud har etablert varige og tverrsektorielle samarbeidsarenaer som tar utgangspunkt i kommunens/regionens utfordringsbilde.

 

5.      Det er etablert arenaer for utveksling av kunnskap og tiltaksoverføring mellom kommuner i Buskerud.

 

Kommunene/ regionene definerer selv effektmål som passer utfordringsbildet i deres kommune/region.

Søkekriterier;

1)     Tiltakene må bidra til å oppnå de overordnede målene for fylkets program.

 

2)     Barn og unge må involveres og få innflytelse i arbeidet, både i utviklingen av og i gjennomføringen av tiltak. Kommunene må ha en plan for ungdomsmedvirkning.

 

3)     Tiltak gjennomført i kommunen skal være tilrettelagt for hensiktsmessig evaluering. Tiltak skal så langt det lar seg gjøre effektevalueres i samarbeid med et forsknings- eller kompetansemiljø. Tiltak kan også ha en kvalitativt god egenevaluering.

 

4)     Tiltakene skal være kunnskapsbaserte.

 

5)     Tiltakene skal ha en universell og helsefremmende tilnærming.

 

6)     Tiltakene som skal utvikles må beskrives med mål og tidsplan. Det må foreligge en prosjektbeskrivelse av tiltaket.

 

7) Prosjektbeskrivelsen (vedlegges) må inneholde

Mål for tiltakene.

Ansvarlig for de ulike tiltakene.

Tidsplan.

Organisering med styringsgruppe.

Politisk forankring.

Plan for evaluering.

Forventa kortsiktig og langsiktig effekt.

Plan for og beskrivelse av tiltakets bærekraft etter prosjektperioden.

Budsjett.

 

8) Det oppfordres til interkommunalt samarbeid. Dette må beskrives. Det samme gjelder samarbeid mellom aktører innen ulike sektorer som skole og barnehage, fritidssektoren, helsetjenesten, politiet og frivillig sektor. Søknaden kan komme fra en kommune eller en region. Hvis en region søker må en kommune stå som formell søker. Tiltakene må settes opp tematisk i prioritert rekkefølge.

 

    

 

 

 

Støtteordninger


Flere utvalg på støtteordninger
De siste ordningene innen