(Du er ikke pålogget) 
 

Kommunalt næringsfond - Målselv kommune

Næringsfondet i Målselv består av midler som har sin opprinnelse fra Kommunal- og Moderniseringsdepartementet. Departementet bevilger årlig på bakgrunn av politiske prioriteringer såkalte distrikts- og regionalpolitiske midler til fylkeskommunene. I Troms er det Troms Fylkeskommune som gjør en politisk prioritering og fordeler midlene til kommunene i Troms Fylke. Næringsfondet til Målselv kommune består av en kommunal del og en regional del. Den kommunale delen av næringsfondet skal hovedsakelig benyttes som tilskuddsordning til det lokale næringslivet i Målselv Kommune. Den regionale delen av fondet skal utelukkende benyttes som tilskuddsordning til regionens næringsliv der to eller flere av kommunene i regionen bidrar med finansiering av prosjektet. Det gis ikke anledning for å gi tilskudd fra regional satsning til to eller flere samarbeidende bedrifter i regionen uten at kommunene i felleskap også bidrar i finansieringen.

Formålet med fondet er å bidra til kompetanseheving, omstilling, ny­etablering, innovasjon og nyskaping i kommunen.

I saksbehandlingen legges følgende føringer til grunn for de prioriteringer som måtte gjøres:

1. Målselv kommune sine retningslinjer for kommunalt næringsfond

2. Kommunale planer, utviklingsplan for næring og kommuneplan samfunnsdel.

3. Retningslinjer for distrikts og regionalpolitiske virkemidler.

Forvaltning

Formannskapet fungerer som fondsstyre. Kommunens administrasjon utfører saksbehandlingen. Vedtak i næringsfondet er gjeldende i ett år. Det er ingen søknadsfrister, men løpende behandling av søknader.

Klagesaker behandles av formannskapet

Formannskapet har fullmakt til å foreta vedtektsendringer innenfor vedtatte rammer. Fondets disponible  midler plasseres på egen konto. Renter og avdrag tilbakeføres fondet.

Alle kommuner som mottar midler fra fylkeskommunen til kommunale næringsfond kan bruke inntil fem prosent av midlene de forvalter til å dekke egne administrasjons- og gjennomførings kostnader.

Årsmelding

Det utarbeides årlig en rapport om bruk av kommunalt næringsfond som legges frem for formannskapet innen utgangen av august hvert år.

Utbetalinger

Alle mottakere av tilskudd fra næringsfondet forplikter seg å innlevere rapport om bruk av tilskuddet. Denne leveres elektronisk via portalen regionalforvaltning.no Ordinært kan 50 % av innvilget støtte utbetales umiddelbart etter vedtak, med mulighet for utbetaling av inntil 75% av støtten underveis i tidsperioden tilskuddet er gjeldende. Resterende 25-50% utbetales kun mot godkjent sluttrapport. For tilskudd over kr 100 000 skal det i tillegg sendes inn revidert prosjektregnskap som er bekreftet av revisor, alternativt godkjent av regnskapsfører dersom virksomheten ikke er revisjonspliktig. Dersom kostnadene ved sluttrapportering blir mindre enn planlagt, betaler kommunen ut støtte i forhold til den kommunale finansieringsprosenten som var forutsatt i tildelingen.

 

Støttesatser

Det kan maksimalt gis inntil 50 % støtte fra kommunalt næringsfond

For prosjekter med ramme over kr. 300.000, anbefales det å søke Innovasjon Norge og eller Troms Fylkeskommune om støtte til tiltaket/prosjektet.

Støtteformer

Støtte kan gis som tilskudd. Følgende kan ikke støttes:

  • Lønn til personell fast ansatt i kommunen (administrasjonsmidlene til virkemiddelordningen er unntaket fra dette).
  • Politikkforberedende aktiviteter internt i kommunen eller i regi av kommunen, herunder kjøp av tjenester i forbindelse med utforming av nye tiltak og lovpålagte eller egen initierte plan og strategiprosesser.
  • Utgifter som har karakter av årlig driftsstøtte eller kostnadsandel i samarbeid som kommunen er fast deltaker i, slik som regionråd, destinasjonsselskap eller andre samarbeidsselskap.
  • Drift av, eller investering i, kommunale lovpålagte oppgaver utført av kommunen eller andre.
  • Innskudd av aksjekapital lån eller driftstilskudd til selskap som kommunen er medeier i eller eneeier av.

Begrensninger som er aktuelt å sette;

  • Generell driftsstøtte (unntatt til utkantbutikker etter spesielle regler)
  • Gjeldsanering
  • Prosjekter som er avsluttet eller tilnærmet avsluttet på søknadstidspunktet

I den grad det gis støtte til detaljhandel og annen servicevirksomhet skal det tas hensyn til om eventuell støtte vil medføre konkurransevridning mellom bedrifter innad i kommunen.

 

Bagatellmessig støtte er et begrep som kommunen må forholde seg til når man skal tildele støtte til næringsdrivende. Forbudet mot offentlig støtte til næringslivet (EØS-avtalen artikkel 61 nr. 1) får ikke anvendelse på støttebeløp opp til 200.000 euro over en treårsperiode, såkalt bagatellmessig støtte (de minimis aid). Overskrider grensen må søknaden forhåndsmeldes og bli godkjent av EFTA sitt overvåkingsorgan, ESA. En næringsdrivende kan altså ikke motta støtte for mer enn 200 000 euro over tre år fra offentlig instanser. Kommunen må ivareta regelverket ved å ha oversikt over hva den enkelte søker har fått av midler i treårsperioden og ta dette inn i søknadsbehandlingen for de som søker næringsfond. Det stilles som krav til søker å også oppgi tidligere offentlig tilskudd/støtte i søknaden.

 

Delegert myndighet

Rådmannen gis anledning til å innvilge inntil kr 5000,- fra næringsfondet etter delegert myndighet.

Krav til søknad om støtte fra kommunalt næringsfond

En søknad om støtte skal fylles ut og sendes inn gjennom regionalforvaltning.no og skal inneholde minst følgende punkter:

  1. Søkers navn og virksomhet, organisasjonsnummer, bankkonto og fullstendige adresse.
  2. Formål med søknaden (Hva skal gjøres, hvem vil nyte godt av det og hvorfor prosjektet bør støttes)
  3. Bakgrunn for prosjektet (Hva er problemet/utfordringen som skal løses)
  4. Kostnadsplan (Hvor mye koster ”hele” prosjektet, og hvor mye koster de enkelte delene/arbeidene/tjenestene)
  5. Finansieringsplan (Hvem skal betale - hvor søkes om andre eventuelle lån og tilskudd og hvor stor egenandel eller egenkapital har søker)
  6. Organisering (Hvem har ansvar for gjennomføringen, hvem skal delta og hva skal de ha ansvaret for)
  7. Tidsplan (Når planlegges oppstart og når skal prosjektet være ferdig)
  8. Samarbeidspartnere og faglig bistand (Hvem andre enn søker skal delta, skal det kjøpes inn ekstern kompetanse eller faglig hjelp)
  9. Forventede resultater  - (Hva skal man oppnå av resultater, ”hvor mye”, og ”når”)

 

Har du spørsmål vedrørende søknad til kommunalt næringsfond, ta kontakt med næringssjef Elin Byberg på tlf 97785414

 

Støtteordninger


Flere utvalg på støtteordninger
De siste ordningene innen