(Du er ikke pålogget) 
 

Bredbåndstilskudd i Rogaland 2025

Opprett ny søknad på støtteordning

Bredbåndsutbygging i Rogaland

Rogaland fylkeskommune lyser ut midler til utbygging av bredbånd i fylket. Kommuner kan søke om tilskudd til utbygging av høyhastighetsbredbånd i områder der det ikke er kommersielt lønnsomt å bygge ut.

Formålet med ordningen er å bidra til at alle husstander og virksomheter får et tilbud om bredbånd med god kvalitet. I tillegg kan midlene brukes til å øke kapasiteten på bredbåndet i områder der markedet ikke leverer tilfredsstillende kapasitet.

 

Det lyses ut kr 35,4 millioner til bredbåndsutbygging i Rogaland i 2025.

 

Søknadsfrist

Søknadsportalen åpner 1. april 2025, og søknadsfrist er 16. mai 2025.

Frem til søknadsfristen går ut, vil fylkeskommunene gi rådgivning, veiledning og bistå kommunene med informasjon om utforming av søknaden.

 

Søknadsskjema

Søknaden opprettes og sendes i www.regionalforvaltning.no.

 

Hvem kan søke om tilskudd?

Kommuner i Rogaland.

 

Hva kan det søkes støtte til?

Ordningen er for kommuner i Rogaland som ønsker å søke om støtte til bredbåndsprosjekter i områder der det ikke er kommersielt lønnsomt å bygge ut.

 

Hva kan du ikke søke støtte til?

  • Prosjektledertimer (Lokal offentlig personinnsats)
  • Støtte til fritidsboliger

 

Krav til søknaden

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har utarbeidet adresselister for bygg som er støtteberettigede i Rogaland. Adresselistene er ikke offentlige, og blir sendt direkte til kommunene.

Ta kontakt med Marit Fosse hvis er kommunalt ansatt med ansvar for å søke om tilskudd, og du ønsker tilgang til adresselistene for din kommune.

Det er kun adresser på adresselistene som er støtteberettigede.

Kommunen skal, før søknaden sendes inn, sørge for at adresselistene for hvert prosjekt er kontrollert opp mot renovasjonslister eller lignende. Dette er for å sikre at husstandene er bebodde, og regnes som helårsboliger eller virksomheter.

Adresselistene legges ved som vedlegg i søknadsportalen, bruk malen for adresselister (XLSX, 32 kB).

 

Områdekart

Søknaden må inneholde områdekart som tydelig viser hvilke husstander som er inkludert i prosjektområdet.

Dette må lages i en Keyhole Markup Language-fil (KML-fil) for at området skal være tydelig skissert. Denne legges til som vedlegg i søknadsportalen.

 

Kostnader og finansiering

Kommunene kan søke om å få dekket 100 prosent av de forventede kostnadene. Vi oppfordrer allikevel kommunene til å gå inn med egenfinansiering.

Merk at tilskuddssummen ikke vil økes dersom kostnadene ved utbygging blir større enn forventet. Kommunene oppfordres derfor til å ta høyde for at det blir nødvendig å gå inn med en egenandel.

Hvis dugnad inngår som en del av egenfinansieringen, skal det benyttes en timesats på 400 kroner.

Graving av grøfter til fremføring generelt, og på egen tomt spesielt, blir fastsatt etter en sats på henholdsvis 400 kroner og 200 kroner per meter. Dette skal spesifiseres i søknadsskjemaet.

 

Nasjonale retningslinjer for bruk av bredbåndsmidlene

  1. Prosjekter som kan få støtte er begrenset til utbygging av høyhastighetsbredbånd til husholdninger og virksomheter som mangler tilbud om 100 Mbit/s nedlastingshastighet. Det støttede prosjektet må gi et bredbåndstilbud som kan tilby en stabil nedlastingshastighet på minimum 1 Gbit/s.
  2. Områder hvor eksisterende nett tilbyr en nedlastingshastighet under 100 Mbit/s anses ikke som støtteberettigede dersom det eksisterende nettet kan oppgraderes til å tilby en nedlastningshastighet på minimum 1 Gbit/s.
  3. Offentlig høring av støtteområder:

    Nkom skal gjennomføre den offentlige høringen på nasjonalt nivå. Fylkeskommuner og kommuner må bidra inn i høringen med kunnskap om faktiske dekningsopplysninger lokalt og regionalt og om lokale aktører i egen region. Utover det vil Nkom kontakte tilbyderne som har påtatt seg dekningsforpliktelse etter 5G-auksjonen i september 2021, direkte. Fylkeskommunen har anledning til å gjennomføre tilleggshøringer i tilfeller hvor dette er hensiktsmessig, gjerne etter dialog med Nkom.

  4. Fylkeskommunen prioriterer prosjekter innenfor den økonomiske rammen og beslutter hvilke prosjekter som skal få statlig støtte i fylket.
  5. Fylkeskommunen har ansvar for at konkurranseutlysning av de aktuelle prosjektene skjer samlet, og den avgjør selv i hvilken grad utlysningen skal deles opp i flere underprosjekter.
  6. Fylkeskommunen skal, for å sikre samsvar med statsstøtteregelverket og anskaffelsesreglene, blant annet sørge for:
    1. at informasjon om prosjektene som har fått støtte, gjøres tilgjengelig på fylkeskommunens nettsider, med lenke til bredbåndstilbydernes nettsider
    2. at Nkom blir konsultert om produkter for tredjepartstilgang (grossisttilgang), samt om vilkårene for slik tilgang, herunder pris.
    3. at anbudsinvitasjoner og avtaler med valgt utbygger utformes i tråd med statsstøttereglene, deriblant at
      1. utbygger plikter å gi prosjekteier den informasjon som er nødvendig for å sikre at statsstøttereglene og andre krav knyttet til ordningen følges
      2. avtalene inneholder bestemmelser om at eventuell ulovlig statsstøtte må tilbakebetales
  7. Departementet ber om at fylkeskommunen ved eventuell tildeling av prosjektmidler til kommunene, gjør oppmerksom på kravene i bredbåndsutbyggingsloven og stiller som vilkår at kommunene følger de lovpålagte kravene om å legge inn data i Ekomportalen.
  8. Bredbåndstilbudet som etableres gjennom ordningen skal tilbys sluttbruker til en fastpris som er uavhengig (eller tilnærmet uavhengig) av bruken.
  9. Prosjekter som mottar tilskudd, skal etablere et reelt bredbåndstilbud til alle husholdninger og virksomheter innenfor det definerte geografiske området det skal gis støtte til, dvs. 100 prosent dekning innenfor det aktuelle området.
  10. Det er ikke et krav om lokal medfinansiering i 2025, men departementet oppfordrer likevel fylkeskommunen og kommunene til å bidra med lokale midler i prosjektene. Lokale bidrag vil bidra til at flere husstander og virksomheter kan få et nytt eller bedre tilbud, enn uten slike bidrag.
  11. Departementet tillater at midler tildelt i 2025 kan benyttes i kommende notifisert ordning (2026-ordning) dersom fylkeskommunen finner at det gir en mer hensiktsmessig utnyttelse av midlene. Departementet vil komme tilbake med opplysninger om hvordan bruk av midlene i 2026-ordning skal rapporteres. Tilskuddsmidler som det ikke er inngått avtaler om utbygging for innen 31. desember 2025, og som fylkeskommunen ikke ønsker å benytte under 2026-ordning, skal tilbakebetales til departementet dersom ikke særlige omstendigheter tilsier at fristen for bruk av midlene utvides, jf. punkt 13 i disse retningslinjene.
  12. Prosjekter som mottar tilskudd, skal være gjennomført innen 1. juli 2027. Dersom dette ikke oppfylles, kan departementet kreve helt eller delvis tilbakeføring av de statlige midlene som inngår i de aktuelle prosjektene.
  13. Departementet kan i særlige tilfeller gjøre unntak fra disse nasjonale retningslinjene, med unntak av pkt. 2.

 

Når får du svar på søknaden?

Etter søknadsfristen har gått ut vil Rogaland fylkeskommune gjøre en vurdering av søknadene. Deretter vil det bli sendt over tildelingsbrev til de aktuelle prosjektområdene. Forventet saksbehandlingstid er 2-3 uker.

 

Prioritering av søknader

Ved prioritering vil det bli lagt vekt på

  • dekningsgrad i kommunen, der kommuner med lav dekningsgrad vil bli prioritert over kommuner med høy dekningsgrad
  • kostnadseffektiv utbygging, tilskudd per husstand og bedrift
  • prosjekter som ble innvilget støtte i 2024, der det ikke ble inngått kontrakt med utbygger, vil kunne prioriteres

Ved tildeling blir det stilt som vilkår at kommunene følger de lovpålagte kravene om å legge inn data i Ekomportalen.

 

Rapportering

Kommunene som får tildelt støtte har et ansvar for å sluttrapportere og be om sluttutbetaling når prosjektet er ferdigstilt. Dette gjøres via regionalforvaltning side nettsider.

Når kommunen sluttrapporterer og ber om sluttutbetaling, skal det gjøres rede for oppkoblede husstander (samt eventuelle virksomheter og/eller fritidsboliger). Mal for sluttrapportering finner man på Nkom sine nettsider.

Prosjekter som mottar tilskudd, skal være gjennomført innen 1. juli 2027. Dersom dette ikke oppfylles, kan departementet kreve helt eller delvis tilbakeføring av de statlige midlene som inngår i de aktuelle prosjektene.

 

 

Støtteordninger


Flere utvalg på støtteordninger
De siste ordningene innen