(Du er ikke pålogget) 
 

Internasjonale forprosjektmidler i Buskerud

 

Buskerud fylkeskommune satte i 2016 i gang en pilot for å styrke satsingen med økt deltakelse i EU- og Interreg-prosjekter for aktører i Buskerud fylke. Denne ordningen blir videreført også i 2019 og det settes av inntil 1 million kr til forprosjektstøtte til internasjonale prosjektmuligheter.

Buskerud fylke har flere aktører med potensial og ønske om å jobbe i internasjonale prosjekter. Dette programmet skal legge til rette for at de ulike aktørene i fylket skal få handlingsrommet til å starte de nødvendige oppstartsprosessene som ligger til grunn for deltakelse i EU- eller Interreg-programmene.

Formålet med ordningen er å øke bevisstgjøringen og kompetansen hos aktuelle søkere i fylket. Videre vil ressurspersoner med erfaring fra samarbeid kunne være nyttige kompetansepersoner i den videre satsningen om deltakelse i EU/Interreg-program, som for eksempel i form av prosesser, søknadsskriving, partnersøk og initiering av prosjekt. 

Det er ønskelig at søknad/prosjekt kan vise til koplinger mellom prosjektets tema og FNs 17 bærekraftsmål.

 

Hva kan det søkes støtte til

I utviklingen av et EU-prosjekt kan det være mange ulike måter å gå frem på. Det kan være alt fra å reise til en konkret samarbeidspartner for å kvalitetssikre aktøren, prosjektmøte i forkant av innlevering av en EU/ Interreg/ EØS søknad eller det kan være innleie av hjelp for å skrive søknaden.

 

Mulige EU- og Interregprogrammer

EUs Forskning og innovasjonsprogram Horisont 2020 hvor Norges Forskningsråd er norsk kontaktpunkt. Et alternativ er her også samarbeidsprosjekter innen forskning gjennom EØS-midlene, som kan være en god arena for å bygge erfaring og knytte verdifull internasjonalt nettverk.

Kulturrådet er kontaktpunkt for EUs program for kultur og kreative næringer, Kreativt Europa, samt de delene av EØS-midlene som innebærer kulturfeltet.

EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og sport Erasmus+: Norsk kontaktpunkt for utdanning, opplæring og sport er Senter for Internasjonalisering av Utdanning. Norsk kontakt til ungdomsprogrammet er Aktiv Ungdom ved Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. De videregående skolene i Buskerud bes søke til internasjonal støtteordning i regi av Utdanningsavdelingen i Buskerud fylkeskommune.

EUs program for sysselsetting og innovasjon EaSI hvor Norge kan delta i noen deler av programmet. For mer informasjon se artikkel ved regjeringen.

For oversikt over alle aktuelle sektorprogrammer Norge kan ta del i, se full oversikt hos regjeringen.

Aktører i Buskerud kan også ta del i følgende av EUs Interreg-programmer:
Øresund-Kattegat-Skagerrak, Østersjøprogrammet, Nordsjøprogrammet. Det finnes en god oversikt over Interreg-programmene Norge kan delta i på 
www.interreg.no

Fra og med 2018 så vil det også komme muligheter til å samarbeide med aktører i flere europeiske land (hovedsakelig i Øst- og Sør-Europa) igjennom EØS-midlene. Prosjekter igjennom EØS-midlene kan være god arena å starte hvis man ikke har så mye internasjonal samarbeidserfaring. For mer informasjon om ordningen se www.eeagrants.org

Europan er verdens største arkitektkonkurranse for arkitekter i Europa, og går i to års sykluser. Konkurransen er nå åpen for forslag, som skal velges ut av en jury i juni 2018. Målet med konkurransen er å tilby byer og tettsteder nye og innovative løsning til lokal samfunnsutvikling med å involvere arkitekter i Europa.

NB! Søknader til Europan er bare åpen i perioden mandag 5. mars til fredag 30. mars 2018!

 

Hvem kan søke om midler

Aktører i Buskerud innenfor følgende grupper kan søke midler:

  • Fylkeskommune

  • Kommuner

  • Næringsklynger

  • Forskningsmiljø

  • Frivillig sektor

  • Ungdomsorganisasjoner

  • Kulturorganisasjoner

  • Høgskole

  • Fagskole

  • Vurderingskriterier

  1. Forprosjektmidler kan kun benyttes opp mot nye internasjonale prosjekter, det skal ikke dekke eventuell videreføring av avsluttende eller pågående prosjekt.
  2. Det må søkes på et EU- eller Interregprogram hvor aktører i Buskerud fylke kan delta i på lik linje med andre EU-medlemsland, og ikke som en assosiert partner.

 

Vilkår for støtte

Krav om egenfinansiering er på minimum 50 prosent, enten i form av kapital, egeninnsats, eller en kombinasjon av begge. Det må vises i kostnadsbudsjettet og aktivitetsplanen hvor eventuell egeninnsats settes inn.

Det tildeles maksimalt kr. 150.000 til forprosjekter til EU-programmene, kr. 75.000 ved innvilgelse av forprosjektet, og kr. 75.000 når kriteriene er oppfylt:

  • Horisont 2020

  • Interreg-programmer

  • Kreativt Europa

  • Erasmus+ Strategisk Partnerskap (spesielt innen samhandlingen skole og nærinsgliv)

 Det kan maksimalt tildeles kr. 50.000 til forprosjekter til EU-programmene, kr. 25.000 ved innvilgelse av forprosjekter, og kr. 25.000 når kriteriene er oppfylt.

  • Erasmus+ (Tidligere Aktiv Ungdom programmet, samt mobilitetsprosjekter)

  • EØS-ordningen

 Støtte gis som bagatellmessig støtte i henhold til EØS-avtalens statsstøtteregelverk.

 

Krav til søknaden

Søknaden må sendes i regionalforvaltning.no. Søknaden skal skrives i malen i regionalforvaltning.no.

Søknaden må inneholde:

  • En prosjektplan/aktivitetsplan

  • Begrunnelse for valg av EU/Interregprogram

  • Beskrivelse av nyskapingen av prosjektideen

  • Støttebrev fra eventuelle tredjeparter til forprosjektet (hvis aktuelt) 

  • Mangelfulle søknader kan bli avvist

 

Søknadsfrist

1. desember 2019.

 

Kontaktperson: internasjonal rådgiver Trond Myrland tlf. 958 89 227, epost: trond.myrland@bfk.no

  

 

Støtteordninger


Flere utvalg på støtteordninger
De siste ordningene innen